Er was eens… in een kasteel…

Afgelopen maandag, op 10 juni 2019 Tweede Pinksterdag zijn wij naar Het Kasteel van Rhoon afgereisd om deel te nemen aan de Dag van het Kasteel. Een landelijk evenement, waarbij alle kastelen in Nederland hun deuren openen voor bezoekers van heinde en verre.

SONY DSC

Bij aankomst worden we vriendelijk ontvangen door de organisatie van Stichting Kasteel van Rhoon. Meteen worden alle handjes uit de mouwen gestoken om het decor van onze voorstelling naar de 1ste verdieping te sjouwen. En binnen no-time zijn we gesetteld in de Kerkzaal. In de zaal is al een publieksetting gecreëerd met de chique stoelen uit het kasteel waardoor we meteen kunnen beginnen met opbouwen en installeren.

Vandaag staan er maar liefst drie voorstellingen op de planning, met de eerste in de ochtend om 11.30, vervolgens om 13.30 en om 15.30 uur. Het vergt een hoop energie, maar als om 10.00 uur de ‘gates‘ open gaan voor de bezoekers en de zaal volstroomt weten we weer waar we het voor doen. Nog voordat de klok half 12 slaat, kunnen we de deuren al sluiten, want de zaal zit vol, BOMVOL. Ik weet niet of we óóit met Hinke Hoeksma Producties voor zóveel kinderen hebben gespeeld.

SONY DSC

De eerste voorstelling begint, de zaal is nog wat rusteloos, maar Hugo weet de kinderen te sussen. Als vervolgens de prinses, Prinses Dante, het podium betreedt, zijn de kinderen (en de ouders) in ‘Awe‘ en gaan ze helemaal mee in het verhaal van Prins Zes. Met zoveel kinderen is publieksparticipatie natuurlijk ook een godsgeschenk. Zelfs de scenes die niet op publieksparticipatie geschreven zijn, brengen reacties los bij het publiek. “Hoe gedraag ik me eigenlijk in het kasteel?” vraagt Hugo, waarop een kindje zegt “Vraag het aan de prinses!“. Of “Is dit niet goed genoeg dan?“, Hugo over zijn eigen kleren, waarop gereageerd wordt met een volmondige “Neeee!“. Om maar te zwijgen over de scenes waarin publieksparticipatie júist gewenst is. Maar daarvoor zou je zelf naar de voorstelling moeten komen kijken, ik wil niet alles verklappen.

De eerste voorstelling zit erop en dan is het tijd om het kasteelterrein te verkennen, langs de verklede prinsesjes, de ridders, de witte paarden en de fotografen die staan te trappelen om foto’s te maken van de enige echte Prinses Dante.

SONY DSC

Er volgen vervolgens nog twee voorstellingen die vol overgave gespeeld worden, applaus krijgen halverwege de voorstelling en ieder worden afgesloten met een uitgebreide fotosessie.

En daarbij kan ik met een gerust hart zeggen: ook als je hartstikke moe bent, kun je nog zoveel energie krijgen van die twee acteurs die hun hart en ziel in deze voorstelling leggen en mij keer op keer verrassen en laten genieten van hun kunsten. Dat gezegd hebbende, Prins Zes, een verdraaid sprookje is een hit en ik ben trotser dan ooit tevoren.

SONY DSC

De volgende voorstelling wordt gespeeld in Watergang, vlakbij Amsterdam, op het Tuintonen Festival, op zaterdag 29 juni vanaf 15:00 uur. 

 

 

Door hinkehoeksma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s